De Classic Express is een initiatief van het Prinses Christina Concours.

Bij het Prinses Christina Concours geloven we in de kracht van muziek. We willen graag dat alle kinderen en jongeren kunnen kennismaken met muziek en stimuleren hen om hun muzikale talenten zo ver mogelijk te ontwikkelen.

Concoursen
Het Prinses Christina Concours realiseert al meer dan 55 jaar concoursen voor muzikale jongeren. Dat doen wij door het organiseren van een Klassiek Concours, een Jazz Concours en een Compositie Concours. Deelnemers ontmoeten en inspireren elkaar tijdens regionale voorronden, halve finales, finales en in de PCC Academy, het in-house opleidingstraject voor prijswinnaars van de concoursen. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is er De Muziekwedstrijd, de leukste muzikale wedstrijd van Nederland. Kinderen kunnen meedoen door een filmpje van hun muziekoptreden in te sturen via een speciale app.

Concerten en coaching
Deelnemers aan de concoursen en de De Muziekwedstrijd maken kans op mooie prijzen, zoals optredens, workshops en cursussen. Bij het toekennen van deze prijzen wordt zorgvuldig gekeken naar de ontwikkelingsfase van de prijswinnaar. Na het concours worden prijswinnaars uitgebreid begeleid. Het Prinses Christina Concours adviseert prijswinnaars en biedt masterclasses. Bovendien worden elk jaar ongeveer 1600 podiumbeurten georganiseerd waarmee de prijswinnaars podiumervaring opdoen, onder andere in de Classic Express. Het Prinses Christina Concours onderhoudt een uitgebreid netwerk, waardoor prijswinnaars kunnen optreden in verschillende concertzalen en op bekende podia en festivals. Daarnaast worden er geregeld concertreizen naar het buitenland georganiseerd.

Educatie
We vinden het ook belangrijk dat nieuwe generaties kennismaken met muziek. Daarom werden de afgelopen jaren met succes breed toegankelijke, educatieve projecten geïnitieerd. Met de website www.kiesjeinstrument.nl faciliteren we de bereikbaarheid van muziekdocenten voor (potentiële) leerlingen. Sinds 2007 rijden we door het hele land met de Classic Express. Aan boord van deze rijdende concertzaal geven prijswinnaars concerten voor basisschoolleerlingen. Al meer dan 150.000 kinderen hebben in de Classic Express kunnen genieten van concerten door jong talent. Tegelijkertijd leren onze prijswinnaars zich te presenteren aan een jong en uiterst kritisch concertpubliek, misschien wel de toekomstige deelnemers van onze concoursen.

Kijk voor meer informatie op www.christinaconcours.nl.